Wetenschap: Iedereen een beetje bi?

In een recent artikel in Scientific American Mind getiteld “Do Gays Have A Choice?,” heeft Dr Epstein geprobeerd om een verontrustende vraag te beantwoorden met wetenschappelijke objectiviteit. Hij stelt dat de termen “homo” en “hetero” problematisch zijn, omdat seksuele geaardheid eigenlijk meer een continuüm is, de meeste mensen voelen zich, tot op een bepaald punt, aangetrokken tot mensen van beide geslachten.

Met zijn nieuwe test, ‘the Epstein Sexual Orientation Inventory (ESOI)‘, kun je zelf bepalen waar je staat op het seksuele geaardheid Continuüm, en het laat ook je “Seksuele Geaardheid Range” zien, dat is een schatting van de mate van keuze die mensen hebben in het uiten hun seksuele geaardheid.

Voor de test klik je hier.

Het artikel van Dr Epstein en zijn collega’s een samenvatting van hun bevindingen over seksuele geaardheid met een steekproef van bijna 18.000 mensen in 48 landen kan hier gedownload worden (let op Engels).

De onlangs in het Publicatieblad van homoseksualiteit gepubliceerde nieuwe studie zou kunnen helpen bij het verlichten van de pijn van mensen die twijfels hebben over hun seksuele geaardheid. Het kan ook het volume van de rancuneuze politieke debat over de vraag of mensen hun seksuele geaardheid kunnen ‘kiezen’ verlagen. Het artikel presenteert een nieuwe theorie van seksuele geaardheid – het vloeistof-continuüm model – dat suggereert dat seksuele geaardheid best wordt beschreven door twee waarden: een getal dat aangeeft waar iemands seksuele geaardheid ligt op de Seksuele Geaardheid Continuüm en een getal dat iemands Seksuele Geaardheid Range indiceert.

Belangrijkste bevindingen van de studie:
1) Seksuele oriëntatie is niet goed beschreven door twee of drie categorie labels, maar seksuele geaardheid moet eerder, zoals Kinsey bijna een eeuw geleden beweerde, gezien worden als een soepel continuüm. Het is meer zoals lengte dan oogkleur. Het dwingen van mensen om simplistische etiketten te adopteren veroorzaakt bij veel mensen grote nood, want er is noodzakelijkerwijs een discrepantie tussen het label van standpunten en hun feitelijke seksuele gedragingen, fantasieën, en attracties. De nieuwe studie kwantificeert de ‘disconnect’, die aanzienlijk is, en het bevestigt ook dat hoe groter het disconnect, hoe meer stress-angst mensen over hun seksuele geaardheid voelen.

2) Weinig mensen – misschien zelfs minder dan 10 procent van de bevolking – zijn uitsluitend hetero of homo hun hele leven. De meeste mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven een zekere mate van aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht. In een samenleving die volledig vrij is van seksuele geaardheid stigma, zouden de meeste mensen waarschijnlijk biseksueel zijn.

3) Mensen verschillen niet alleen in waar hun interesse anker op de seksuele geaardheid Continuum ligt -hun “Mean Sexual Orientation” (MSO)- maar ook in de “Sexual Orientation Range” (SOR), ruwweg, hoeveel flexibiliteit die zij hebben in het uiten van hun seksuele geaardheid. Sommige mensen hebben een breed SOR, andere een zeer smalle SOR. Dit raakt de kern van het debat over hoeveel “keuze” mensen hebben in het uiten van seksuele geaardheid – en over hoe ver iemand kan gaan in het veranderen van zijn of haar seksuele geaardheid. De nieuwe studie kwantificeert SOR en laat zien hoe het verschilt van de demografische categorie.

4) Gender verschillen in seksuele geaardheid zijn zelfs groter dan vroeger werd gedacht. Gemiddeld gezien zijn vrouwen niet alleen meer homoseksueel dan mannen (hogere MSO), maar hebben ze ook veel grotere SORs dan mannen.

5) De Seksuele Geaardheid Continuum ziet er ongeveer hetzelfde voor mensen in de VS als voor mensen in 47 andere landen over de hele wereld (in totaal). Hoewel het niet bewijzen is, komt deze bevinding overeen met het idee dat het continuüm genetisch bepaald is.

Bron voor het hele artikel via psychologiemagazine (Nederlands), en doe vooral ook de test om je eigen geaardheid te controleren!

 

Please follow and like us:

1 gedachte over “Wetenschap: Iedereen een beetje bi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.