The ex effect, Howto: Dealen met een ex

Hoe deal je met een ex? Kom je ooit echt over je ex heen? En what about seks met je ex? Slechts enkele van de vele vragen die men zich kan stellen wat exen betreft. 

Er is een verschil in hoe relaties vroeger waren en hoe ze nu zijn. Om me heen zie ik hoe verschillend mensen met hun exen omgaan. De een heeft een zogeheten knipperlichtrelatie, de ander heeft al jaren geen contact meer met zijn of haar ex. 

Maar niet alleen hoe je met die persoon omgaat doet er toe, wat die persoon nog met jou doet is wat vaak nog zwaarder telt. 


Vroeger ging men van huis uit met elkaar trouwen vanwege de financiële zekerheid die dat bood en minder vanwege de liefde erachter. Vaak werden partners gekozen met bemoeienis van familie, men ging samenwonen, kreeg kinderen en ook de trouw werd niet zo serieus genomen. Tegenwoordig is er meer romantiek. Je gaat nu op zoek naar iemand die daadwerkelijk bij je past, met wie jij een toekomst wilt opbouwen, niet omdat het moet. Veel mensen wonen ook eerst een tijd alleen, vinden iemand en gaan eerst eens samenwonen om te zien hoe dat gaat, een soort proefhuwelijk waarin de trouw wel weer belangrijk is geworden, alvorens ze elkaar daadwerkelijk eeuwige trouw beloven.
Omdat men dus niet meer in dusverre van elkaar afhankelijk is als vroeger en het belangrijk vind dat de relatie echt goed is valt ook vaker en eerder de beslissing om een relatie af te breken, en wat dan?

Uit en dan?
Om me heen zie ik veel verschillende manieren van coping. De een komt in een diepe put terecht, de ander lijkt het niks te doen en feest erop los. Let op lijkt, deze mensen gooien zich vaak uitbundig weer in de datingscene maar halen hier op lange termijn meestal niet de gewenste (of verwachtte?) voldoening uit. Anderen, vaak degene die met ruzie uit elkaar gaan, kunnen elkaar niet meer luchten terwijl er ook genoeg zijn die nog wel een beetje contact houden. Enkele mensen die ik ken houden wel contact, maar puur voor de seks. Seks met je ex is een veelbesproken onderwerp.

Er zijn een aantal voors en tegens. Voordeel ervan is dat het lekker vertrouwd is, je kunt jezelf laten gaan, je weet precies wat de ander lekker vind enzovoorts, aan de andere kant kan het nogal wat emotionele stress opleveren. Veel mensen voelen zich schuldig erna, of houden er een gevoel van schaamte aan over. Ook kan seks met je ex oude gevoelens doen opwaaien, wat vooral heel lastig is als dit maar aan een kant gebeurd.. Seks met een ex is hierom meestal ook een eenmalig of kortstondig iets. Al met al zijn er slechts weinigen die echt bevriend blijven.

Welke manier het beste is zou ik je niet kunnen zeggen, dat is voor ieder stel en iedere situatie weer anders. Schat voor jezelf in wat jij denkt dat het beste voor jou is en stop ermee als het teveel pijn doet.

‘En hoe voel je je daarbij?’
En buiten deze praktische zaken, hoe zit het met de gevoelens? Wat doet hij/zij nog met jou? Zal er ooit iemand aan hem/haar kunnen tippen? Natuurlijk is het niet makkelijk om alle gevoelens zomaar van je af te zetten. Je hebt niet voor niets zolang een relatie met elkaar gehad en alles gedeeld.

Gun jezelf de tijd om te rouwen en ga dan wat leuks doen om weer even bij te komen. Ga bijvoorbeeld als je doos Kleenex leeg is leuke dingen doen met vrienden, hou een giga schoonmaak of ga eindelijk eens datgene doen wat je nooit durfde. En ga het ook niet moeilijker maken dan het is.
Dus stel je grenzen!
Misschien wil je ex wel contact houden maar krijg jij iedere keer weer heimwee naar hem/haar wanneer jullie contact hebben, dan zul je ook niet snel over iemand heen komen. Geef ook dan aan dat het voor jou zo niet werkt. Hou ook in gedachten dat het andersom kan zijn en dring dus ook niet aan op contact bij de ander.

Daarnaast zul je wanneer je het verwerkt hebt een nieuw iemand sneller toelaten zonder constant terug te denken aan hoe het met je ex was. Vergelijken maakt je namelijk alleen maar ongelukkiger. Je gaat dingen hierdoor in verkeerde perspectieven plaatsen. Als jij heel verdrietig bent vanwege de break-up zul je nu waarschijnlijk veel te rooskleurig terugdenken aan hoe het was, terwijl als je heel boos bent je waarschijnlijk alles juist negatiever zal beoordelen. Hierdoor raakt je kijk op je nieuwe vlam ernstig verstoord en daar zal je gedrag zich op aanpassen, je gaat je in het eerste geval te kritisch op stellen omdat de ander nooit zo goed zal worden als het beeld dat jij hebt of in het tweede geval te afhankelijk omdat deze nieuwe zogenaamd zoveel beter is.

Mocht dit allemaal niet erg genoeg zijn kan het ook nog eens zo zijn dat je dadelijk verliefd op twee man tegelijk eindigt… en ik neem aan dat je zelf wel kunt bedenken dat die situatie niets meer dan constante twijfel en schuldgevoelens zal opleveren, je kunt er zelfs alles door verliezen!

Mocht je nou denken dat het nog een kans heeft met je ex, of mocht je dat willen proberen, onthoud dan dat je ook in dat geval de tijd moet nemen om beide even tot rust te komen voordat je die mogelijkheid gaat verkennen. Wees in dat geval ook eerlijk naar elkaar over jullie verwachtingen en pas op niet in de voorgaand beschreven situatie verstrikt te raken.

Zoals ze zeggen: tijd heelt alle wonden. Het zal altijd even duren, en hoelang is voor iedereen, nee voor iedere relatie anders, maar je gaat er overheen komen! Vaak zul je altijd nog iets voor de ander blijven voelen, jullie hebben niet voor niks een gedeeld verleden, zie het maar zo: iedere wond heelt met een litteken.

Kortom, het maakt niet uit hoe je met je ex besluit om te gaan, luister naar je gevoel, geef jezelf de kans om verdrietig te zijn en je gevoelens te erkennen, koester wat jullie hadden, onthoud de lessen die je hebt geleerd en laat het los. Geef de liefde nooit op, probeer altijd een nieuw persoon in je leven toe te laten en maak het niet moeilijker voor elkaar dan het al is door te gaan vergelijken. Het is niet voor niks je ex!

Please follow and like us:

1 gedachte over “The ex effect, Howto: Dealen met een ex

  1. Echt de diepte in gaan misselijk worden van de emoties ,maar er dan volledig meeafrekenen. en later ook als het lijkt of je komt nog iets tegen weer opnieuw goed nadenken waarom het niet ging!.
    en afrekenen met heimwee naar je ex,GEEFT echte vrijheid.En ook vriendschap zonder dat hij of zij je raken kan!. dat is ook prettig hoor echt!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.