Alles wat je moet weten over SOA’s

Update nov 2015, nieuwe SOA: MG!

Ik had een tijdje terug beloofd om nog eens dieper in te gaan op verschillende geslachtsziekten. Aangezien deze kunnen lijden tot onder meer pijn tijdens het vrijen zie hier

Het is zwaar teleurstellend dat met de huidige kennis, voorlichting en openheid veel mensen nog steeds niet precies weten hoe ze risico lopen op bepaalde soa’s. En aangezien ik het belangrijk vind dat we van seks moeten kunnen genieten zonder enge ziektes hier nog een keer de meest voorkomende in het kort! Wegens de schokkendheid van bepaalde beelden heb ik alleen afbeeldingslinks erbij gezet! De sterretjes geven de mate van ernst aan.


In deze blog op volgorde: Chlamydia, Gonorroe, Syfilis, Hepatites-B, Genitale wratten, Herpes en HIV/Aids. Onder overige kort: Schaamluis, Schurft, Candida en Bacteriële vaginose.

 Klik op de naam voor foto’s! Schokkend!!

Chlamydia ***

Veroorzaakt door een bacterie die zich in de slijmvliezen in het lichaam nestelt. Zoals jullie misschien weten betekent dit in de vagina, baarmoedermond, plasbuis of anus. Maar wat weinigen weten is het dit ook geldt voor de keel en ogen! Je kunt dus ook keelchlamydia krijgen en hiermee niet alleen je partner besmetten van orale seks maar ook jezelf als je vervolgens gemeenschap hebt met je partner na het orale gedeelte!
Klachten vrouw: Chlamydia is zo grappig.. meestal zijn er nl geen klachten waardoor je t niet weet en lekker door kunt geven. Heb je last van meer vaginale afscheiding, branderigheid bij het plassen, vaginaal bloed tussen de menstruaties door, voor of na het vrijen of pijn in je onderbuik, jeuk/pijn/pus/ slijm uit je anus dan zou ik maar eens een testje doen.
Gevolgen vrouw: Kan uitbreiden naar de baarmoeder en verder naar de eileiders waardoor die gaan ontsteken. Deze ontsteking kan koorts en buikpijn veroorzaken, maar ook tot verkleving van de eileiders wat weer leidt tot onvruchtbaarheid. tevens vergroot dit de kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.
Klachten man: Zelfde klachten als vrouwen, maar nog minder vaak.
Gevolgen man:
Ook mannen kunnen een ontsteking krijgen in hun bijballen wat tot hevige pijn en zwelling leidt. Tevens kunnen ook mannen littekens en verklevingen krijgen in hun zaadleiders en zelfs de plasbuis wat op zich weer leidt tot onvruchtbaarheid. Wel stijgt het bij mannen minder makkelijk op dan bij vrouwen.
Behandeling: Binnen 6weken na het onveilige contact is het aantoonbaar en een simpele antibiotica kuur is de oplossing. Na een keer kun je het vaker krijgen en zover ik begrepen heb bij de GGD wordt je risico op onvruchtbaarheid groter als je het vaker hebt gehad.
Voorkomen is beter dan genezen: Een condoom zal in vrijwel alle gevallen beschermen. Verwissel deze wel als je van oraal over gaat op gemeenschap!
Voor meer info zie hier.

Lymphogranuloma venereum***

Klik hierboven op de naam voor de blog erover!
Klachten: De seksueel overdraagbare aandoening begint veelal met een zweertje op de penis of rond de anus. In het volgende stadium ontstaan zwerende lymfklierpakketten in de liezen of in geval van besmetting rond de anus, fistels en bindweefselvorming. Uit de pijnlijke anus komt etter vermengd met bloed.
Gevolgen:
Het LGV-virus dringt door het slijmvlies de lymfebaan in. Lymfevaten kunnen daardoor kapot gaan, waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. Ook kunnen vernauwingen in de darmen optreden. De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar het geniepige is dat een kwart van de patiënten geen klachten had. De Vries: ‘Zij kunnen het wel overdragen.’ Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor mensen makkelijker andere soa’s (waaronder hiv) oplopen én overdragen.
Voorkomen is beter dan genezen: Ook hierbij geldt dat een condoom in de meeste gevallen verspreiding voorkomt.

 

Gonorroe ***

Bacterien die zich nestelen in alle slijmvliezen net als chlamydia en kan leiden tot infecties op de besmette plaatsen. Tevens kunnen zwangere vrouwen wanneer het niet behandeld of opgemerkt is het doorgeven aan hun baby!
Klachten vrouw: Meestal geen klachten. In het begin zou er een toename of verandering in de afscheidingskleur kunnen zijn. Tevens kan het vies ruiken. Soms kun je ook hiervan bloeden buiten je menstruatie om. In een verder gevorderd geval waarbij de plasbuis ontstoken is heb je pijn bij het plassen.
Gevolgen vrouw: Hetzelfde als bij chlamydia.
Klachten man: Mannen krijgen een zogeheten druiper. Door een ontsteking aan de plasbuis komt er groene of gele pus-achtige rotzooi uit de penis plus het brand of irriteert bij het plassen.
Gevolgen man: Ook hetzelfde als by chlamydia, alleen kan het nu ook de prostaat ontsteken waardoor plassen pijnlijk en moeilijk wordt en men koorts krijgt.
Klachten vrouw en man: Als de infectie in de anus zit kun je soms wat irritatie in de anus hebben en is er een slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting.
Bij infectie van je keel merk je meestal helemaal niets. In een enkel geval leidt de infectie tot een keelontsteking, met koorts en opgezette klieren in de hals.
Een enkele keer voor dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en daardoor op andere plaatsen in het lichaam en een ontsteking veroorzaken, bijvoorbeeld in de gewrichten.
Behandeling: Ook hier helpt een simpele antibioticakuur.
Voorkomen is beter dan genezen: Gebruik een condoom! En vermijd elk onbeschermd contact want ook zonder dat ie erin gaat kun je het overbrengen.
Voor meer info zie hier.

Japanse superbug, mei 2013
Artsen waarschuwen dat een resistente stam van gonorroe dodelijker kan zijn dan aids, en dringen erop aan bij de leden van het Amerikaanse Congres om $ 54.000.000 voor de ontwikkeling van een medicijn dat het zou kunnen bestrijden beschikbaar te stellen.

Syfilis ****

Is een bacterie die via de mond, penis, vagina of anus naar het bloed gaat en hierdoor in het hele lichaam terecht komt. De infectie zal zich binnen twee tot twaalf weken uiten.
Klachten: In de genoemde periode zullen er kleine harde, pijnloze zweertjes ontstaan in de genoemde gebieden. Deze zweertjes verdwijnen weer binnen twee a drie weken. Enkele weken tot maanden later breekt stadium 2 aan, dat is wanneer de ziekte in het lichaam verspreid is. Vervolgens kun je dan vlekjes over je hele lichaam krijgen met namen je handpalmen en voetzolen, je voelt je alsof je griep hebt, je haar kan uitvallen, je kunt oogklachten (ontsteking of gezichtsverlies) krijgen en wratjes in de buurt van je geslachtsdelen en anus.
Gevolgen: Als je in het eerste en tweede stadium niks ondernomen hebt kom je in het sluimerstadium dan zijn er geen symptomen maar kun je het wel nog doorgeven. Jaren later krijg je allerlei enge dingen als orgaan beschadigingen, hersenbeschadiging, het ruggenmerg en de botten kunnen ontsteken etc etc. Soms komt men er dan pas achter besmet te zijn. Vroeger kwam het sneller zover omdat men toen vrijwel nooit een antibioticakuur voor iets kreeg waardoor syfilis toevallig werd behandeld.
Behandeling: Een paar penicilline behandelingen en een controle en het is over.
Voorkomen is beter dan genezen: Condoom!
Voor meer info zie hier. 

 

Hepatites B *****

Hepatitis B is een infectie van de lever waardoor deze ontsteekt, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Je krijgt het door seksueel contact, bloed-bloed contact, ook door gebruikte naalden en ziekenhuisinstrumenten, vrouwen kunnen het tijdens de bevalling doorgeven, het delen van tandenborstels en scheermesjes (onbewust bloed-bloed contact) en zelf wanneer een besmette persoon een ander bijt! Het is dus gruwelijk besmettelijk!
Klachten: Meestal geen symptomen als er wel klachten zijn (gemiddeld 2-3maanden na besmetting), zijn het dingen als vermoeidheid, misselijkheid, spier-, gewrichts- of buikpijn, verhoging en huidafwijkingen. Soms gevolgd door geelzucht. Deze klachten houden maximaal zes weken aan maar de moeheid kan nog maandenlang blijven na het verdwijnen van de andere klachten.
Gevolgen vrouw en man: Op de lange termijn kun je blijvende schade aan de lever eraan overhouden of kanker krijgen.
Behandeling: Vaak gaat het lichaam de infectie zelf tegen door antistoffen aan te maken. Men is dan en niet meer besmettelijk en resistent tegen een nieuwe besmetting door de aangemaakte antistoffen.
Wanneer het lichaam het zelf niet aan kan wordt het een chronische infectie (drager genoemd). De kans hierop is vooral wanneer je jong besmet bent. In dit geval worden er medicijnen voorgeschreven waardoor bij 40 procent van de geïnfecteerden wordt het virus hierdoor geremd en in 10 procent van de gevallen het virus uit het bloed gaat.
Voorkomen is beter dan genezen: Homo’s, prostituees en drugsgebruikers kunnen een vacinatie krijgen. Baby’s en mensen die bv prikongelukjes hebben kunnen binnen 24uur antistoffen toegediend krijgen. Verder is er door de enorme besmettingskans weinig aan te voorkomen. Als je weet dat iemand het heeft raak hem of haar dan gewoon niet aan.
Voor meer info zie hier.

 

Genitale wratten, nog een en nog een: ****

Ontstaan pas na een tijdje, denk paar weken tot maanden na besmetting. Bij vrouwen op en rond de schaamlippen of anus, bij mannen van de penis tot de ballen tot de anus (daarvoor hoef je niet eens anale seks te hebben trouwens) plus ze kunnen bij beide inwendig zitten.. Ze worden veroorzaakt door de HPV variant die niet leidt tot baarmoederhalskanker. Verkregen door direct contact met de geslachtsdelen, via de vingers en zelfs door handdoeken van geïnfecteerde personen. Niet iedereen met infectie, krijgt ook daadwerkelijk wratten maar ook hier geldt, je kunt het wel doorgeven.
Klachten en gevolgen: Ze worden groter en breiden zich uit, kunnen jeuken, pijn doen of zelfs een branderig gevoel geven.
Behandeling: Een arts kan ze bevriezen, wegbranden of zelfs wegsnijden onder plaatselijke verdoving. Soms kan men zelf iets eraan doen in de vorm van het regelmatig aanbrengen van speciale crème of vloeistof op de wratten. Er is wel altijd een risico dat ze terugkomen.
Voorkomen is beter dan genezen: Zover ik heb gevonden zouden condooms kunnen werken (maar geen 100%) maar eigenlijk zou ik het risico niet nemen als ik iets dergelijks zag. De overdrachtskans is veeel te groot!
Voor meer info zie hier.

 

Herpes ****

Herpes wordt veroorzaakt door een virus wat zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. Het virus kan het lichaam binnendringen via de huid, het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus. Maar ook via de eigen vinger uitbreiden over jezelf of naar je partner. Het manifesteert meestal een week na infectie. Pas wanneer het bij je geslachtsdelen voorkomt spreek je van herpes genitalis.
Klachten: Jeuk, irritatie, branderigheid of pijnlijk gevoel, rode plekjes op de huid of slijmvliezen. Een tot twee dagen daarna worden blaasjes of zweertjes zichtbaar op de mogelijke plaatsen. De eerste aanvallen kunnen gepaard gaan met pijn, koorts, opgezette klieren in de liezen en soms afscheiding uit de vagina.
Vooral vrouwen hebben dan vaak pijn bij het plassen.
Gevolgen: Na anale sex met iemand die herpes heeft kan de endeldarm ontstoken raken. Dit gaat soms samen met bloed- of slijmverlies en pijn bij de ontlasting. De blaasjes en zweertjes drogen na ongeveer drie weken weer in en genezen meestal zonder littekens.
Behandeling: Herpes is niet te genezen, maar de klachten en verschijnselen van herpes kunnen worden behandeld. Deze zullen ook verergeren wanneer je weerstand laag is. Er zijn pillen die de aanvallen verkorten doordat ze het vermenigvuldigen van het virus remmen en daarmee ook de ernst en omvang van de klachten. Voor herpes aan je mond heb je koortslipcrèmes.
Voorkomen is beter dan genezen: Afblijven! En je niet laten aanraken door mensen die het hebben of glazen etc. delen.
Voor meer info zie hier.

 

HIV en Aids nog een, en nog een *****

Zoals jullie vast wel weten is HIV het virus dat Aids veroorzaakt. Het kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en zelfs moedermelk, maar vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om hiv op te lopen of over te dragen. Eenmaal in het lichaam begint het virus het afweersysteem af te breken zodat andere virussen en bacteriën de kans krijgen om ernstige ziektes te veroorzaken, hoewel het soms ook nog jaren non-actief kan zijn. Bij Aids is het afweersysteem ernstig verzwakt en hebben alle mogelijke ziektes meer kans.
Klachten: In eerste instantie zijn er geen klachten, soms kunnen er wat griepklachten zijn maar verder niks. Pas als het virus het lichaam verzwakt heeft komen alle ziektes opzetten.
Gevolgen: Men overlijdt niet aan Aids maar aan bv een longontsteking die uit de hand loopt doordat het lichaam het niet aan kan. Alle ziektes zijn nu een groot gevaar voor je. Daarnaast is er een vergrootte kans op zeldzame ziektes als bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties of kanker.
Behandeling: Er is geen hoop op genezing maar als je er op tijd bij bent kunnen Aidsremmers ervoor zorgen dat je langdurig kunt leven met HIV voor het zich manifesteert in Aids.
Voorkomen is beter dan genezen: Eerder zei men dat vooral homo’s veel risico liepen, ik persoonlijk denk dat dat tegenwoordig niet meer zo is. Aangezien veel mensen experimenteren en het tegenwoordig hip is om bi te zijn denk ik dat je als hetero (vrouw vooral) net zoveel kans maakt. Je deelt het bed me alle voorgaande partners van je partner 😉 Gebruik dus een condoom!

 

Trichomonas **

Niet heel ernstig en veroorzaakt door een parasiet.
Klachten vrouw: Men kan een ontstoken vagina krijgen, denk aan rode en geïrriteerde schaamlippen en vagina, vies ruikende afscheiding, die groenig van kleur is en soms zelfs schuimig. Plassen wordt dan ook pijnlijk.
Klachten man: Vrijwel nooit klachten, als wel een ontstoken plasbuis wat leidt tot pijn bij het plassen. Het plasgat kan ook rood en geirriteerd zijn.
Gevolgen: Het heeft eigenlijk weinig gevolgen, alleen kan het de kans op HIV vergrootten of problemen bij zwangerschap opleveren.
Behandeling: Met een eenmalige dosis antibiotica is het te verhelpen.
Voorkomen is beter dan genezen: Condoom!
Voor meer info zie hier. 

MG; Nieuwe SOA, november 2015
Honderden of zelfs duizenden Britten dragen mogelijk een nieuwe seksueel overdraagbare aandoening (soa) die voor vaginale bloedingen of ontstekingen in de urinewegen kan zorgen. De meeste mensen weten niet eens dat ze lijden aan deze soa genaamd ‘mycoplasma genitalium’ (MG). Maar het verbazingwekkendste is nog wel dat het geen new kid on the block is.

Overige

Dan heb je nog schaamluis die je herkent aan kleine bewegende stipjes etc in de haren. Bij de apotheek kun je een speciaal luizenmiddel kopen. Grappige feit, schaamluis wordt met uitsterven bedreigd door de huidige scheercultuur.
Schurft zie je onder een microscoop en jeukt heel erg doordat de parasieten onder je huid gangetjes graven om eitjes in te leggen. Dit zit vaak op je polsen, vingers, onder je borsten en in je knieholten. Bij de arts kun je hiervoor een zalf ofzo krijgen.
Candida en Bacteriële vaginose
zijn geen SOA’s voor meer info daarover klik op de namen of kijk hier (pijn bij het vrijen vrouwen) omdat met name vrouwen er last van hebben).

 

Wanneer kun je veilig vrijen?

Zoals jullie gezien hebben zijn er heel vaak geen symptomen. Ik raad iedereen in een nieuwe relatie aan om het veilig te doen tot jullie beiden getest zijn ermee rekening houdend dat sommige dingen pas na 3 maanden te zien zijn (HIV).
Aangezien HIV bij hetero stellen niet veel voorkomt raad ik zeker 2-3 weken aan.
Daarnaast raad ik mensen met wisselende contacten aan om je regelmatig te laten testen (ook als je het meestal veilig doet) en condooms te gebruiken. Denk hierbij ook aan eventueel uistrijkje van je keel en anus!

Wanneer dus testen?

Een test kan positief uitslaan binnen onderstaande tijd:

Chlamydia en gonorroe meestal binnen twee weken (incubatietijd ligt tussen de 1-5weken)
HIV meestal een paar weken tot drie maanden (ook afhankelijk van de test die je uitvoert)
Syfilis vanaf drie maanden
Hepatitis B meestal twee tot drie maanden

Doe je voor die tijd een test? En heb je een negatieve uitslag? Dan kun je die soa WEL hebben. En als je een soa hebt, kun je deze ook doorgeven aan sekspartners.
Ben je nog maar net besmet met hiv, dan kun je zelfs superbesmettelijk zijn voor anderen. Advies: gebruik in dat geval zeker condooms en vrij veilig!

Direct contact opnemen met een arts doe je ook als je bent verkracht, of als er iets fout is gegaan met het condoom bij anale seks. Die kan dan adviseren wat nodig is:

  • Een PEP kuur om daarmee een hiv-infectie te voorkomen
  • Een morning-afterpil om daarmee zwangerschap te voorkomen.
  • Een vaccinatie om daarmee een infectie met het Hepatitis B virus te voorkomen.
Direct testen:
  • Als je door iemand gewaarschuwd bent voor een soa
  • Als je klachten hebt, die kunnen passen bij een soa
  • Als je klachten hebt, die kunnen passen bij een acute hiv-infectie
  • Let op: veel soa geven geen klachten. Heb je risico gelopen op een soa, dan weet je alleen door te testen of je wel of niet een soa hebt.
Tips bij testen op soa:
  • Heb je seks met mannen? Laat dan ook testen doen op een uitstrijkje van je keel en anus: mannen die seks hebben met mannen hebben hier vaak een soa. Die wil je niet missen…
  • Ben je prostituee? Laat dan ook testen doen op een uitstrijkje van je keel en anus. Soa in je keel en anus hoeven geen klachten te geven – het is beter om zeker te zijn dat je geen soa hebt in je keel en anus.
De testen op hiv, syfilis en hepatitis B worden drie maanden na je laatste risicovolle sekscontact herhaald om zeker te zijn dat je deze infecties niet opliep. Heb je een groot risico gelopen op hiv, dan wordt deze test eerder herhaald.
Hiv-zelf-testen of hiv snel-testen leveren een betrouwbaar resultaat op, maar kunnen een acute of recente infectie pas later aantonen. Liep je recent een risico op hiv; laat je dan altijd (ook) met een bloedtest in het laboratorium testen.

bron: SOAAIDS Nederland

Afsluiting
Daarnaast vraag ik iedereen eerlijk te zijn en oude partners (tot ongeveer zes maanden terug) te bellen wanneer er een SOA gevonden is. Zelf zou je het toch ook willen weten? Als je niet durft kun je bij de GGD een code aanvragen om anoniem te smsen naar wie je wilt, mcoht je via de huisarts getest zijn, laat een bekende dan bellen en zich voordoen als de GGD of vraag de GGD of zij een aantal partners willen bellen. Soms doen ze dat en zonder te zeggen dat JIJ daar was.

Trefwoorden: Soa, Geslachtsziekte, Seks, Chlamydia, Syfilis, Herpes, Herpes genitalus, Hepatites, Gonorroe, HIV, AIDS, Schaamluis, Schaamluizen, Schurft, Parasiet, Vrij veilig!, Koortslip, Candida, Vaginale infectie, Druipers, Schimmelinfectie.
Vergelijkbare posts: Pijn bij het vrijen vrouwen & Pijn bij het vrijen mannen.

Very funny vanaf 1.34 minuten: Perez Hilton the clap

Updates van dit artikel:
1e versie maart 2012
Update mei 2013
update september 2015
Update november 2015

Please follow and like us:

1 gedachte over “Alles wat je moet weten over SOA’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.