Relaties zijn net deuren

Soms zijn er momenten dat je tot een inzicht komt. Vandaag kwam ik door een gesprek met een vriend op de volgende vergelijking die ik erg goed gevonden vind: 

‘Relaties zijn net deuren’

Als je elkaar net leert kennen staat de spreekwoordelijke deur nog open, alle mogelijkheden zijn er nog. Hou je het op vrienden? Ga je voor een relatie? Hou je het puur op seks of toch wel meer? Dan kan er een moment zijn waarop een van beide besluit de deur dicht te gooien. 
Maar wat is een dichte deur? Hopelijk kunnen jullie onze gedachtengang een beetje volgen.


In deze situatie zijn er twee personen aan beide kanten van de deur, maar strikt genomen kan een dichte deur altijd weer open toch? Houd dat beeld even in gedachten, we gaan even terug naar de open deur.

Open deur
In het begin staat de deur dus open. Je wandelt er constant doorheen en doet leuke dingen samen. Dan komt er onvermijdelijk een moment dat je bewust wordt dat de doorgang een deur heeft en je kunt die of volledig openzetten, zo laten of hem dichtgooien, afhankelijk van wat je voelt.

In de makkelijkste situaties wil je of beide meer en wordt de timmerman gebeld om de deur bij wijze van uit zijn scharnieren te halen, of jullie vinden het wel goed en de deur blijft zoals hij is. Vaak zal er dan vanzelf een moment komen dat je ook andere deuren ontdekt waardoor de huidige in vergetelheid raakt en wie weet hoe die er over 10jaar bij staat…

Gesloten deur
Maar stel nu dat een van beide die deur dicht gooit en je beide aan een kant ervan staat, hoe dicht is die deur dan eigenlijk? Kan die deur nog open dan? Want er kan van alles zijn waardoor hij dicht is. Misschien is er een specifieke reden waardoor een van beide zich bedacht heeft. En dit is waar het zich verdiept. Een deur is pas echt dicht wanneer je ook een sleutel hebt die hem kan afsluiten.

In het geval dat er een specifieke reden is, zoals bijvoorbeeld een ruzie, een leugen of puur het gebrek aan oprechte interesse in meer dan zal de persoon die hem dichtgooit ook meteen de sleutel omdraaien. Dan is de deur echt dicht.

Gesloten is niet afgesloten
Maar wat als blijkt dat het dichtmaken berust op een onduidelijke reden? Een twijfel of misvatting? Wat als jij hem dicht hebt gegooid en er dan achter komt dat het misschien toch niet zo hoefde? Dan zijn we weer terug bij het feit dat ook de ander een sleutel zal hebben en dan wordt het testen of de deur inmiddels ook van de andere kant afgesloten is of niet. En dat vergt moed. Want je moet niet alleen zelf je trots durven inslikken en je eigen sleutel durven omdraaien, maar ook het naar de ander toe laten blijken door te testen of de deur nog opengaat.
Voor de persoon die plots tegen een dichte deur aankijkt en geen reden kan bedenken of wel maar die ook weet te veranderen, ook daarvoor geldt, er is een verschil tussen dicht en afgesloten. En ook dat verschil ontdekken vergt moed. Want dan moet je ook een confrontatie durven aangaan, meer van jezelf laten zien om erachter te komen wat er nu in de ander omgaat.

Mijn advies?
Nou in het geval dat je hem zelf dicht hebt gegooid kun je beter wel ten alle tijden eerlijk blijven en voor de ander open te staan. Alleen zo kom je erachter of je hem daadwerkelijk beter kunt afsluiten of dat hij misschien beter weer open kan. Plus dit is ook een sociale verplichting die je naar mijn idee naar de ander toe hebt. En mocht je besluiten om hem weer open te zetten, laat ook dat merken!

In het geval dat je voor een plotseling dichte deur staat heb je een aantal opties. Je kunt of zelf heel radicaal zijn en hem dan maar ook meteen op slot doen zodat de ander meteen weet dat het voor jou ook klaar is of je kunt proberen te ontdekken waarom die nou dicht is. Wat ik je echter aanraad is te zoeken naar het waarom ervan. Alleen het waarom zal je duidelijk kunnen maken of de deur dicht of afgesloten is.

Als de persoon aan de andere kant ook mijn raad opvolgt zal die open staan voor jou en je vertellen waarom hij/zij de deur gesloten heeft. Dan kom je er samen achter wat te doen met de deur.
In het geval dat er geen kansen meer zijn zal de ander je door eerlijk te zijn erbij kunnen helpen om zelf ook de deur af te sluiten, zodat beide met een gerust hart die deur voortaan kunnen negeren.
Als hij/zij dat niet doet weet je ook dat die dichte deur afgesloten is, en om eerlijk te zijn, iemand die dat zomaar doet verdient het niet eens dat je zelf de mogelijkheden nog open laat voor hem/haar. In dat geval kun je beter de deur laten dichttimmeren en jezelf een hoop ellende besparen!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.