Nieuwe poster voor Radio538 – #Equalityforall

Via Facebook heb ik een vrij uitgebreid netwerk bestaande uit veel verschillende soorten (mag je dat zeggen?) mensen en dat levert nog weleens een mooie discussie op. Dit keer naar naar aanleiding van Kelly en haar status* over de posters van Radio538 en hoe anders hierop gereageerd wordt dan op die van Suitsupply. Hoe goed daaruit blijkt dat ondanks de Kernwaarden die we in Nederland delen en onze nieuwkomers leren, het neerkomt op schijnacceptatie en dubbele moraal wat betreft homoseksualiteit.

Maar eerlijk gezegd; wat doet die status anders dan uitspreken hoe hypocriet we zijn..? Dus in het kader van #verbeterdewereldbeginbijjezelf heb ik een mooie poster gemaakt. Helemaal gratisch en voor niks, Radio538, want we hebben allemaal weleens budgettekorten.

Kernwaarden van Nederland

Iedere nieuwkomer in Nederland krijgt het op zijn bordje bij het inburgeren; de zogeheten Kernwaarden zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst , solidariteit maar ook vrijheid van seksuele geaardheid.
Dat betekent dat wij in Nederland homoseksuelen (niet te verwarren met homo sapiens of homofoben, he Bible belt) koppels in welke hoedanigheid ook ACCEPTEREN!* Daarom ben ik het eens met Kelly; het is ronduit belachelijk of zelfs ziek om te zien hoe er op de posters van SuitSupply werd gereageerd vergeleken met (the lack off) reacties nu. Aan de andere kant zou ik mij beroep te schande maken als ik niet iets dieper keek naar het waarom..

Let wel! Ook gezien dit laatste nieuws ik ben erg pró fatsoen. Genegenheid tonen op straat is prima hoor -in welke hoedanigheid van het koppel ook- maar zo gauw ik tong zie zou ik je graag verwijzen naar onze fatsoensnormen.

“Sex sell”

Het eerste antwoord op waarom dit plaatje is sex sells. Echter rees hierbij al meteen de vraag, maar wat valt er te sellen aan radio? Dat luister je toch? Tja, reclame is reclame… Daarbij, does sex really sell?

In 2015 vergeleken onderzoekers aan de Ohio State University maar liefst 53 onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat seks en geweld helemaal niet verkopen. Verleidelijke poses en ontblote lichamen trekken zeker de aandacht. Alleen iets té veel. Seksuele elementen in een reclameboodschap leiden de aandacht juist af van het product dat verkocht moet worden. Uit de 53 onderzoeken met in totaal 8.489 deelnemers waardeerde een aanzienlijk deel de reclame-uitingen mét naakte mannen en vrouwen minder, dan ze de uitingen zónder naakt waardeerden.

 

Dus waarom dit plaatje? 

Als dat dus de reden niet is (buiten aandacht trekken, wat ze op deze manier goed lukt) waarom dan wel? Ik denk om drie redenen:

Reden 1: Gay seks is hot!
Lesbian of girl-on-girl is dé meeste gezochte term op porno sites. Maarrrr, houd je vast, door vrouwen!! Kort gezegd; vrouwen kicken net zo goed op vrouwen en logisch, we zijn bloedmooi!
Kijk en dat is waar ik me het meeste aan ergerde in de discussie; meteen met onze vingertjes naar de heren wijzen. Die arme kerels worden keer op keer door van die half dronken ‘dames’ opgegeild in de kroeg, want dan is iedereen opeens een beetje bi.. En het dan gek vinden dat dit aanslaat. Ga toch weg zeg!

Reden twee: het plaatje speelt in op ons voorstellingsvermogen maar is tegelijk bloot genoeg
Twee mooie dames (of in ieder geval met mooie lijven), die in een erg suggestieve houding staan maar hun gezicht bedekken… Het is een enorme objectivering als je iemands gezicht niet ziet, het speelt in op onze imagination, daar kicken we allemaal wel op.

En mogelijk is dat wat er fout ging bij de heren.. Op bepaalde swingersparty’s is het een bekend verschijnsel; dames verplicht in lingerie en mannen in pak. Mannen in pak zijn namelijk wel sexy, maar homo-mannen in pak? Halloo!! Daarvoor kijken de heterovrouwen geen man-op-man-gayporn. Waar waren die spierballen en sixpacks? Oh wait, ze verkochten suits….


Reden drie: Geld
Mogelijk kampt radio538 met een budgettekort.. Een poster van wat, vier jaar geleden? Ondanks dat het gewoon een lekker plaatje is lijkt recyclen me toch wijzen op een ernstig tekort aan budget… Neem het ze dus niet al te kwalijk.

 

Wat kun jij doen?

Dat is dan weer typisch mij hé? Klagen kunnen we allemaal zo goed, maar wat kun jij doen om iets positief te maken?

Kijk eens rond in je omgeving; weet je een leuk (gay) koppel en een goede fotograaf? Wat houdt je dan tegen om prachtige foto’s te maken en die naar Radio538 te sturen? Als reden 3 klopt zullen ze dat alleen maar waarderen!!

Heb je die kennissen niet, maar wel lef? Ga dan naar de dichtsbijzijnde poster en ‘kleed’ de dames aan 😉

Heb je wel lef, maar niet zoveel (of wil je juist ook dit soort uitingen supporten)? Deel dan mijn foto! Spreek haters aan! Hashtag alles met #Equality! Verzin iets!

Heb je geen lef? Houd dan in godsnaam je bek! Live and let live 😉

 

* Oh inmiddels is ze zelfs viraal XD, nu ik nog XD

 

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.