Pijn bij het vrijen vrouwen

Zowel mannen als vrouwen kunnen pijn hebben bij het vrijen, hoewel het bij mannen minder vaak voorkomt. Dit komt doordat de penis veel minder kwetsbaar en gevoelig is dan een vagina. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten gronde liggen en ook de gevolgen kunnen verschillen. Gelukkig zijn er overal oplossingen voor, want seks moet natuurlijk wel leuk blijven! Deze is voor de vrouwen, mannen klik hier:

Pijn diep in vagina (voel je ook in je buik) tijdens of na de seks
Meestal komt dit door te heftige seks of te diepe seks. Vooral wanneer de man wat groter geschapen is kan hij erg diep komen en dus tegen de baarmoedermond stoten. Bepaalde standjes zorgen ervoor dat hij extra diep kan komen zoals doggy bijvoorbeeld, waardoor de kans op pijn dus ook groter is. Meestal voel je dit tijdens de seks en kun je je houding of het standje zo aanpassen dat hij niet meer zo diep gaat. En anders zul je het toch wat rustiger aan moeten doen.

Brandend, schrijnend, jeukend gevoel bij de ingang van je vagina tijdens of na de seks
Wanneer de ingang van je vagina brandend, schrijnend of geïrriteerd voelt kan dat meerdere oorzaken hebben.
1. De meest voorkomende oorzaak is vagina droogheid, je wordt dus niet nat genoeg. Dit kan echter ook weer verschillende oorzaken hebben als niet opgewonden genoeg zijn, stress, medicijnen, hormonen, voeding, erfelijke aanleg etc. Het eerste is makkelijk op te lossen, door een uitgebreider voorspel zul je natter worden en anders is glijmiddel ook een goede oplossing voor de meeste oorzaken. Die krijg je in alle soorten en zelfs in smaken 😉 Wanneer je onder invloed van medicijnen of hormonen niet meer nat wordt heeft de huisarts(HA) daar een middeltje voor.
2. Ook een SOA, schimmelinfectie, blaas- of urinebuisontsteking kan voor deze pijn zorgen. Laat je wanneer je een nieuwe partner hebt altijd een SOA-test doen om deze uit te sluiten. Schimmelinfecties(bv Candida) zul je sneller herkennen doordat je dan veel last van jeuk en branderigheid hebt ook buiten de seks om. Vaak zul je dan ook vies ruiken. Ga hiermee dan ook zsm naar een huisarts, die helpt je er snel vanaf. Blaasontsteking herken je aan erge pijn bij het plassen en voorkom je door; na de seks te gaan plassen, iedere dag schoon ondergoed aan te trekken en te douchen, van voor naar achter te vegen op de wc, door je onderrug en schaamstreek warm te houden en door voldoende te drinken. Mocht je er toch een hebben, drink dan veel water, houdt je buik warm en haal even een antibiotiakuurtje bij je HA als het niet weggaat.
3. Baarmoedergezwellen of endometriose (hierbij komen cellen uit de baarmoederwand buiten de baarmoeder terecht op bv de eierstokken of eileider) kan ook pijn opleveren. Bij endometriose zijn de cellen onder invloed van de menstruatiecyclus, ze groeien en bloeden maandelijks waardoor er cystes ontstaan die pijn en bloedingen kunnen veroorzaken. Soms kan een huisarts je hiermee helpen, zelf kun je vaker de pil doorslikken of aan andere anticonceptie zoals een spiraaltje denken die de menstruatie vaak stopt.
4. (Verzorgings-)Producten: Bepaalde soorten zeep, cremes of overgebruik van vaginale douches kunnen leiden tot irritatie omdat het de PH-waarde van je vagina verstoort. Stop in een dergelijk geval met het gebruik hiervan! Lijkt me logisch he.
5. Een latex- of sperma allergie: Sommige vrouwen hebben een allergie voor de latex waarvan de meeste condooms gemaakt zijn. Oplossing hiervoor is condoom kopen die van andere grondstoffen gemaakt zijn. Maar het kan ook zijn dat men allergisch is voor de zaaddodende pasta’s of het glijmiddel van de condooms. Probeer dan verschillende soorten te testen om te zien of het met ieder merk hetzelfde is. Mocht ook dit niet werken denk dan na over andere anticonceptiemiddelen.
Een klein percentage van de vrouwen is allergisch voor sperma zelf, in dat geval zul je meteen een reactie krijgen zoals roodheid, zwelling, jeuk, pijn en soms zelfs kortademigheid. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. De makkelijkste is natuurlijk vrijen met condoom of medicijnen nemen die de ontstekingsreactie verminderen. Maar je kunt ook een desensitisatie krijgen. Hierbij krijg je een dosis gezuiverd allergeen ingespoten, die iedere keer groter wordt. Op deze manier gaat je lichaam andere types antistoffen aanmaken. Een sperma allergie vraagt echter wel echt om een bezoekje aan je huisarts. Vaak wordt deze allergie voor iets anders aangezien, dit is echter makkelijk te testen. Laat als je aan een allergie denkt eens wat sperma in je mond komen of op de binnenkant van je elleboog, vaak zie je dan ook al meteen een reactie.
6. Veranderde anatomie na zwangerschap. Sommige vrouwen kunnen last hebben van pijnlijk littekenweefsel na hun bevalling. Doe het in het begin dus ook rustig aan. Mocht een dergelijke pijn niet binnen een aantal weken weggaan, ga dan terug naar je gynaecoloog.
Daarnaast kan het zijn dat je te nauw bent gehecht, hierdoor rek je niet genoeg op bij de seks wat tot pijn leidt. Een perineumplastiek kan hierbij uitkomst bieden. Dan wordt je zowel van binnen als van buiten iets wijder gemaakt waardoor je weer normale seks kunt hebben.
Ook kan je vagina een soort verzakking hebben gehad en helaas helpt zover ik heb kunnen vinden dan ook alleen plastische chirurgie om het te herstellen.
7. Wilde seks. Naast pijn aan de baarmoedermond kan wilde seks ook tot pijn bij de vagina ingang leiden door te harde wrijving. Ook hier helpt glijmiddel en niet te lang te wild zijn.
8. Ouder worden. Naarmate je ouder wordt kan het zijn dat je vagina minder vocht produceert, ook dan helpt langer voorspel en glijmiddel.
Pijn in je bekken/aan je bekkenbodemspieren, meestal na het vrijen.
Meestal komt dit door het (onbewust) aanspannen van je bekkenbodemspieren gedurende de seks. Wees hier snel bij voor je in een vicieuze cirkel terecht komt en het zich ontwikkelt tot vaginisme. Het is namelijk zo: Als je pijn hebt gehad een paar keer zul je je onbewust weer aanspannen waardoor je weer pijn krijgt, de volgende keer zul je dus weer bang zijn voor pijn en weer aanspannen. Voordat je een oplossing gaat zoeken geef je je vagina even de tijd om te herstellen, daarna ga je werken aan andere manieren. Mocht je al geprobeerd hebben om op eigen iniatief meer te ontspannen, langer voorspel te hebben en meer glijmiddel te gebruiken ga dan naar je HA of een seksuologe. Deze kan samen met je naar de onderliggende (psychologische) oorzaak zoeken en je bekkenbodemspieroefeningen geven (Das n nieuw Scrabble woord :P). Een aantal oefeningen kun je ook hier vinden. Heel belangrijk hierbij is ook: Geen zin niet doen! Ga niet alleen om je partner te plezieren pijn lijden!
Antwoord niet gevonden?
Mocht je hier niks aan hebben gehad of last blijven hebben schroom dan niet om een afspraak te maken bij je HA of gyneacoloog. Deze mensen zien wel gekkere dingen voorbij komen…

Vergelijkbare topics: Pijn bij het vrijen mannen & SOA’s 

Please follow and like us:

2 gedachten over “Pijn bij het vrijen vrouwen

  1. jammer dat je vaginisme niet noemt. hoort zeker in dit artikel thuis! verder best een goeie site! wat ik wel lastig vond bij het interview van mannen over hun eerste keer was al die kleurtjes. ik snap waarom je ze gebruikt hebt, maar dat gaat op den duur irriteren. gr

  2. 10-04-12 02:39
    Vaginisme staat anders gewoon hierin hoor, laatste alinea. Maar zoals uitgelegd heb je niet meteen vaginisme maar bouwt dat zich op. Kleurtjes zijn aangepast 🙂 De blog is van zwart naar grijs gegaan dus dan ziet het er meteen anders uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.