Van Oxfam tot Rode Kruis hebben ze seks nodig

Theodor Holman geeft een unieke kijk op het Oxfam Novib schandaal en de mens en zijn lusten. “een mens kan veel beheersen, maar zijn seksuele lusten beheerst hij het slechtst.”  Maaike van Min van Volkskrant sluit zich aan: “Hulpverleners verdienen betere ondersteuning”. 

Er is oorlog. De winnende partij trekt het ver- of heroverde gebied binnen. Wat is het eerste wat de soldaten doen?

Vrouwen verkrachten.

Vrouwen zijn namelijk oorlogsbuit. De oorlog had het testosteron in een dichte ketel laten koken en de spanning moest eraf. De soldaten hadden als overwinnaars recht op die vrouwen – meenden ze.

De nieuwe soldaten zijn de welzijnswerkers.

Ze trekken een gebied binnen waar ze het vernietigde en verloren welzijn komen terugbrengen. Ze richten scholen op, ziekenhuizen, ze brengen eten en medicijnen; er zweeft een aureool van goedertierenheid boven hun hoofd, terwijl hun zakken gevuld blijven met overvloed. Zij lijken de heiligen voor de armen.

Lees zijn prachtige column op op Het Parool

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

 

Maaike van Min voor Volkskrant: 

“Humanitaire hulpverleners zijn gewoon mensen. Mensen die onder vrij extreme omstandigheden moeten werken, meer ellende zien dan we ons in Nederland kunnen voorstellen, en onder veel stress staan. Er wordt weinig tot geen aandacht aan besteed dat dit moeilijk is.

Kijk naar het menselijke aspect
Het is normaler om elke avond te veel te drinken dan een keertje te huilen, of een keer een gesprek te hebben met een psycholoog die organisaties vaak wel ergens in hun hoofdkwartier hebben zitten. Dit is een cultuurprobleem. Van elke avond te veel drinken, tot nog slechtere keuzes is niet zo’n grote stap; de feestjes, de makkelijk verkrijgbare seks. Het is al meerdere keren beschreven. Het valt niet goed te praten, maar het is wel een realiteit dat dit gebeurt.”

Lees haar hele stuk hier.

Maaike van Min werkte als hulpverlener voor o.a. Oxfam Novib en Artsen Zonder Grenzen in Afrika.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.