Liefde en verliefdheid. Waarom worden we verliefd? Wanneer houden we van iemand?

Liefde en verliefdheid zijn twee heel verschillende emoties, maar ze hebben wel alles met elkaar te maken. Iedereen krijgt vroeg of laat met deze intense gemoedstoestanden te maken en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze vragen oproepen. Is verliefdheid voorbestemd om over te gaan? En liefde om te blijven voortbestaan? Wat is het nut – als het al ergens nuttig voor is – van verliefdheid? Al deze vragen laten zich niet gemakkelijk beantwoorden. We zijn eens in de materie gedoken. Hier zijn onze bevindingen. 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen liefde en verliefdheid?
Verliefdheid is een euforische fase aan het begin van een nieuwe relatie met een persoon waartoe we ons aangetrokken voelen. Verliefdheid is synoniem met idealiseren. In de eerste fasen van een nieuwe relatie zien we de persoon waar we verliefd op zijn niet voor wat-ie echt is, maar projecteren wij op hem of haar wat wij willen zien, onze verwachtingen, onze verlangens. We ‘creëren’ middels onze verliefdheid de ideale partner. Ziehier de spreekwoordelijke ‘roze bril’.

De liefde daarentegen is een diepe en echte emotie, dus meer stabiel (maar niet onveranderlijk). In geval van liefde kennen we de ander door en door, accepteren we zijn of haar tekortkomingen en de manier waarop hij of zij in de wereld staat, ook al verschilt die van de onze. Liefde is gebaseerd op vele positieve ervaringen in de loop van de tijd. We ervaren de aanwezigheid van de partner die we lief hebben als een toegevoegde waarde in ons leven.

Wat is de functie van verliefdheid? Wat is de rol van de liefde?
Lees het antwoord op Trendstyle.net 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.