HTS: Vormen van vreemdgaan en hoe overleef je overspel?

Het is misschien wel het ergste dat er in een relatie kan gebeuren. Een van jullie gaat vreemd.. 

Maar allereerst; wat valt er allemaal onder vreemdgaan, welke soorten zijn er en wat moet je dan doen? Vertellen of niet? Welke risico’s loop je? En hoe overwin je dit als je er samen uit wilt komen? En wat doe je als je bedrogen bent?

Laten we beginnen met een overzicht van op welke manieren je kunt vreemdgaan en vervolgens mijn tips hoe te handelen als je je partner bezeikt hebt, maar ook hoe te handelen als jij de dupe bent van overspel!


Vormen van vreemdgaan

1. De misstap
Meestal onder invloed van alcohol/drugs (wat geen excuus is!). Vaak is er al een spanning tussen jou en de ander, die snel oplaait en net zo hard weer zal doven. Of je zat even niet lekker in je vel, kreeg de aandacht die je zocht en het liep uit de hand.. Mensen die er gevoelig voor zijn hebben er vaak vele achter en/of naast elkaar en kunnen verslaafd raken aan het soort spanning wat het met zich meebrengt.

2. Uit wraak
Na jarenlang een naar, saai of onbevredigende relatie/ huwelijk te hebben gehad wil een van beiden het de ander betaald zetten. Soms ook nog om het overspel van de ander te wreken. Geen goed idee. Direct scheiden werkt beter.

3. Platonisch vreemdgaan
Kun je ook vreemdgaan zonder seks? Jazeker!
In deze gevallen is er duidelijk meer dan vriendschap. Meestal gaat een van de twee niet verder om de eigen relatie niet in gevaar te brengen maar deel je wel intieme gevoelens/gedachten met een ander dan je partner. Dit kan bij jouw partner tot veel jaloezie leiden en zelfs tot een ‘wraak- of wrokaffaire’ affaire van de bedrogen partner.
Maar ook met iemand geile berichten uitwisselen valt hier een beetje onder. Vaak is er geen daadwerkelijke seks, maar ook met iemand erover hebben hoe graag je bij diegene wilt zijn en wat voor stoute dingen jullie allemaal willen doen met elkaar is vreemdgaan. Ten eerste ben je zelf een klootzak/kutwijf wanneer je dit doet, ten tweede toont de ander dat hij/zij geen respect voor jou/ jouw relatie heeft, waarom zou je überhaupt met zo iemand willen omgaan?

4. Familiefuck
Het blijft in de familie. Hij doet het met de zus van zijn vrouw of zij met haar moeders 2e echtgenoot. Er is een nieuw persoon die ook aantrekkelijk gevonden wordt en het zal niet zo snel opvallen, is makkelijk te regelen en binnen handbereik. Maar als het uitkomt ontstaat meer dan gemiddeld veel gedoe.
Nog erger is wanneer dit in een vriendengroep voorkomt, doe dit in godsnaam niet. Van elkaars vriend(in)/exen blijf je gewoon af!

5. ‘Ja maar ik wil eigenlijk bij jou zijn’
Komt veel voor bij vrouwen. Ze denken de man van hun leven te hebben gevonden. Hij moet thuis alleen nog even de scheiding rond maken en wacht nog op het goede moment om het zijn echtgenote en kinderen te vertellen. Dat kan jaren duren. In 90% wordt uitstel afstel en blijft het dus gewoon een affaire. Please dames, hou de eer aan jezelf!

6. De tweede relatie
Dit is het ‘hogeschoolwerk’. Een van beide partners heeft naast het huwelijk nog een andere ‘volwaardige’ relatie met een 3e persoon met zowel seksuele, vriendschappelijke als familiaire componenten. Soms is er zelfs sprake van een schaduwgezin. Een dergelijke vorm van overspel wordt ook wel een ‘dubbelleven’ genoemd en is voor de bedrogen partij het allermoeilijkst te verteren als het uitkomt.

Wat te doen als je bent vreemdgegaan

1. Vertel het niet aan je partner …
Ondanks dat ik een gruwelijke hekel heb aan liegen is eerlijkheid niet in alle gevallen de juiste keuze. “Als het echt een eenmalige misstap was, vertel het hem dan niet”, zegt psychologe Marcella Bakur Weiner. “Jij zou misschien wel opgelucht zijn, maar het zal hem alleen maar kwetsen en het vertrouwen tussen jullie schaden.”
Is het iets dat vaker voorkomt/ is voorgekomen dan zou ik je aanraden om wel eerlijk te zijn er, voor nu, een punt achter te zetten. Achter het vreemdgaan en jullie relatie!

2. …of aan iemand anders
Zelfs als je verscheurd wordt door schuldgevoelens, is dit een last die alleen jij moet dragen. Vertel het dus ook niet aan andere mensen, want dat verhoogt de kans dat het zal uitkomen.

3. Onderzoek je motieven
Als een vrouw vreemdgaat, zelfs al is het maar één keer, dan is er meestal een probleem in haar relatie. “Vrouwen gaan vaak vreemd omdat hun seksleven geen voldoening geeft of omdat ze zich genegeerd voelen”, zegt experte Ruth Houston. “De andere man voldoet aan iets wat bij de partner ontbreekt.”
Bij mannen komt het vaak door gebrek aan seks. Heel eenvoudig, wat hij thuis niet krijgt gaat hij elders zoeken. Voorkom dit door samen aan te geven wat jullie missen en daaraan te werken in plaats van het buiten de deur te halen.
Als je bent vreemdgegaan of met anderen bezig bent omdat je bang bent om alleen te zijn, wees dan alsjeblieft niet zo’n pussy en maak het gewoon uit. Je bent laffer dan laf in een geval als dit.
Meer redenen waarom mensen vreemdgaan vind je hier.

4. Pak je relatie aan
Als je toch beslist dat je geliefde de moeite waard is om voor te vechten, dan moet je de problemen oplossen voor ze (nog verder) escaleren. Nadat je hebt uitgevonden waarom je je partner bezeikt hebt, laat je je vriend(in) weten dat er iets moet veranderen in jullie relatie en maak je duidelijk wat je van hem/haar verwacht. En dat nog steeds zonder je misstap te bekennen.

5. Wees eerlijk en verontschuldig je
Mocht je toch eerlijk willen zijn of mocht het uitgekomen zijn kun je het beste ook echt eerlijk zijn. Laat zien dat het je spijt op alle manieren, zweer dat het eenmalig was en dat je alles zal doen om het goed te maken.
De ene partner zal alles willen weten op dat moment, de ander kun je de motieven beter besparen.
Je kunt hier altijd nog op terugkomen als dat nodig is, maar laat die keuze van je partner afhangen. Niet iedereen wil meteen geconfronteerd worden met zijn/haar tekortkomingen die tot jouw overspel hebben geleid.

6. Geef je partner de tijd en ruimte maar wees beschikbaar
Bedrogen worden betekent sowieso een klap voor iemands zelfvertrouwen, dus je moet laten zien dat je nog steeds van hem/haar houdt en er voor hem/haar wilt zijn. Toch moet je daar ook mee oppassen: hij/zij zal sowieso behoorlijk pissed en verdrietig zijn en waarschijnlijk wat tijd en ruimte willen. Als dat het geval is, laat hem/haar dan met rust en ga geen vergeving afdwingen. Alleen de tijd zal hierin kunnen uitwijzen of je partner in staat is je te vergeven.
Daarnaast kunnen dit soort dingen ook later nog een keer opspelen. Ga in dat geval nooit te luchtig ermee om.

7. Bewijs jezelf!
Als jij van je partner nog de kans krijgt om het goed te maken, sloof je dan uit! Je mag verdomme in je handjes klappen met de kans die je gekregen hebt, dus aan de slag!
En dan bedoel ik niet omkopen met luxe etentjes, dure sieraden/lingerie en noem maar op, maar door inzet te tonen (kadootjes mogen wel, maar verwacht niet dat je het daarmee goed maakt). Laat je partner zien waarom je met hem/haar verder wilt en niet met degene met wie je vreemdging.

Wat als jij degene bent die bedrogen is?

1. Bedenk goed wat je wilt weten
Ik zeg altijd ‘Ignorance is bliss’. Wil je echt weten dat je zo saai in bed bent geworden dat hij het elders ging zoeken? Weet je zeker dat je wilt weten dat die man van haar werk er wel voor haar was toen jij liever met je vrienden ging voetballen?
Maakt het voor je uit of het om seks of meer ging? Bedenk of het je de pijn van het weten waard is.

2. Maak van je hart geen moordkuil
Schreeuw, scheld, huil en wees eerlijk. Doe wat je wilt en laat de ander merken wat hij/zij met je gedaan heeft. Misschien is dat nog net het laatste beetje besef dat de ander nodig heeft om eens goed wakker te worden en daarmee te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd.

3. Neem de tijd en zet jezelf voorop
De ander is fout geweest dus jij hoeft even helemaal niks. Natuurlijk kan het zo zijn dat er fouten bij jou lagen waardoor het zover is gekomen, maar ga het jezelf niet aanrekenen!
Neem de tijd om na te denken over welke impact dit op jou heeft. Je hoeft niet te beloven dat je het wel zult vergeven, alleen jij kunt dat bepalen als je genoeg tijd hebt gehad om na te denken. Een ding wil ik je hierin nog meegeven. Je kunt nooit met zekerheid stellen of je het kunt vergeven, kijk naar wat je wilt/hoopt. Wil je het wel kunnen? Dat is een goed teken. De tijd zal leren of je het ook zult kunnen. Pas later kun je kijken naar welke inzet je zelf zult moeten tonen (in het geval dat er ook fouten van jou tot dit overspel geleid hebben) om er ook echt voor te zorgen dat alles goed komt.
Als je besluit om het hierbij te laten is dat ook je goed recht natuurlijk! Ga in dat geval naar stap 4. Wil je het toch nog proberen ga dan verder bij stap 5.

4. Kritisch kijken zonder je zelfvertrouwen te verliezen
Je hebt besloten om niet met je partner door te gaan en jullie hebben natuurlijk een hoop gezeik gehad. Waarschijnlijk hebben aan beide kanten fouten gezeten waardoor dit gebeurd is, ga het jezelf dus niet alleen aanrekenen maar wees realistisch. Heb jij dit gedrag zelf in de hand gespeeld of ben je totaal onschuldig? In het eerste geval kun je jezelf verbeteren om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.
Maar zelfs al heb jij een groot aandeel hierin, laat het je niet helemaal kapot maken! Ieder mens heeft zijn tekortkomingen, dat geeft de ander geen recht om je op deze manier te bedriegen. Bedenk dat er genoeg mensen zijn die je wel goed zullen behandelen, zoals je verdient!

5. Laat je verwennen…
Heb je besloten om het toch nog samen te proberen? In dat geval heeft je partner zeker iets goed te maken in deze situatie, dus laat hem/haar ook maar bewijzen dat hij/zij er echt voor wilt gaan.

6. …Maar ga niks inwrijven
Het is gebeurd, er valt iets te bewijzen ja, maar je hebt zelf besloten om samen verder te gaan. Gun de ander dan ook een daadwerkelijke kans zich in te zetten zonder steeds de grond in getrapt te worden.

7. Blijf ten alle tijden eerlijk 
Naar jezelf en naar je partner. Als jij eerst het een kans wilde geven maar toch steeds merkt dat je het echt niet los kunt laten, en erover praten niet helpt, is het misschien het beste om de relatie alsnog te verbreken. Het heeft natuurlijk tijd nodig, maar je zult zelf merken of je wantrouwen en gekwetstheid erger worden of juist verbeteren. Wanneer het alleen maar bergaf gaat of jouw gevoelens voor je partner verminderen, kun je vrijwel zeker stellen dat er geen hoop voor jullie meer is.

Ik hoop voor je dat je dit stuk gelezen hebt uit interesse en niet omdat je bezeikt bent. Mocht dat toch het geval zijn wens ik je heel veel sterkte!

Q: Wat zou jij doen als je vreemdgegaan bent? 
En wat zou je doen als je partner vreemd zou zijn gegaan? Let me know!

Please follow and like us:

4 gedachten over “HTS: Vormen van vreemdgaan en hoe overleef je overspel?

 1. Wauw! Hier heb ik echt heel veel aan..
  Het biedt me een andere blik er op, laat me er anders over nadenken..
  Hier kan ik verder mee!
  Bedankt.

 2. "6. …Maar ga niks inwrijven
  Het is gebeurd, er valt iets te bewijzen ja, maar je hebt zelf besloten om samen verder te gaan. Gun de ander dan ook een daadwerkelijke kans zich in te zetten zonder steeds de grond in getrapt te worden."

  Die moet ik onthouden en als mantra gaan herhalen haha mooi stukkie weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.