HTS?: Samen de feestdagen door!

Ergens in september maken de meeste studenten zich klaar voor de aanvang van het schooljaar, ik begin al m’n kerstwishlist. 

Want het begint weken van te voren, telefoontjes van familie over tijden, dagen, cadeau’s enzovoorts. Drukte op school, stress en veel te veel eten. Dat  is mijn kerst in het kort. 

En dan heb je nog een partner die met een beetje pech hetzelfde ervaart waardoor je bloeddruk tot gevaarlijke hoogtes oploopt tegen de 25e. 

Gelukkig hebben jullie mij 😀 Ik ben gaan zoeken naar de manieren om de kerst samen te overleven. Een van de tips die ik tegenkwam: De kerst in bed doorbrengen.. Voor het hele Hoe overleef je de kerst samen lees je verder!


Uit onderzoek is gebleken dat na de feestdagen, in januari en februari, de meeste relaties worden verbroken. Jullie zijn druk met familie verplichtingen, met kerst komt iedereen samen waardoor ook eerder ruzies kunnen ontstaan, het zijn dure maanden wat op zich al genoeg stress kan opleveren en zo kun je zelf vast nog 100 redenen bedenken waarom relaties zouden stranden in die tijd. Natuurlijk is dat niet wat je wilt en gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om niet bij de percentages van gestrande relaties terecht te komen.

Bespreek jullie verwachtingen!
Het is slim om van te voren met je partner te bespreken wat jullie families verwachten. Zeker wanneer dit jullie eerste kerst samen is. Het ene gezin doet er niks aan terwijl bij de ander de familie van heinde en ver komt om samen te zijn. Ga er dus niet zomaar vanuit dat het bij je partner hetzelfde is. Bepaal vanuit het uitspreken van jullie verwachtingen samen waar jullie aan willen voldoen. En ja het kan zijn dat je daarbij compromissen moet sluiten. Eerste kerstdag bij jou ouders en tweede kerstdag met zijn familie uit eten? Of misschien nemen jullie dit jaar de kerst voor jullie rekening en worden beide families uitgenodigd? Het kan allemaal, maar zorg dat jullie er samen achter staan!

Extra tip: Juist als dit jullie eerste kerst samen is weet de ander niet wat te verwachten. Wees dan ook eerlijk over hoe het er sfeermatig aan toegaat bij jullie thuis of welke invloed de feestdagen op jou of de ander hebben zodat jullie weten wat te verwachten van elkaar. Op die manier hoeft niet iedere snauw die ontsnapt persoonlijk genomen te worden. Dit geeft je echter niet het recht om je als een idioot te gedragen omdat je toch gewaarschuwd hebt! Hou rekening met elkaar.

Budgetteer!
Zoals ik eerder al opmerkte is de maand december een dure maand wat niet voor iedereen even makkelijk is. Wat kan helpen is een budget opstellen. Bedenk hoeveel je gaat uitgeven aan wie en of jullie alle cadeau’s samen kopen of ieder voor zijn of haar eigen familie. Als je hier al op tijd over nadenkt kun je ook tijdig geld opzij leggen.
Daarnaast moet je rekening houden met reizen naar familie of eten wat ook opgenomen moet worden in het budgetplan.

Plan!
Een logisch vervolg op het budget is het plannen. Ga niet alles uitstellen en op de laatste dag nog je kerstinkopen doen voor het gigantische diner wat je wilde maken, bedenk en koop cadeau’s al van te voren zodat je niet met lege handen komt te staan en houdt ook rekening met wat je waar moet kopen. Houd je een feest bij jullie verdeel dan netjes de taken en wees hier duidelijk over.
Gaan jullie op bezoek, bepaal van te voren hoeveel tijd je hebt voor wie en plan bezoekjes zo logisch mogelijk, bijvoorbeeld van het verst weg wonende familielid naar meest dichtbij.

* Extra tip: Vergeet niet tijd voor jullie samen in te plannen! Door alle drukte wordt dit nog vaak vergeten wat onderling meer stress oplevert dan nodig. Ga bijvoorbeeld tussen bezoekjes door een uurtje samen een cafeetje opzoeken of door het bos wandelen.

*Extra tip 2: Zorg dat je planning niet te strak is, er kan altijd wat misgaan, niet op de laatste plaats vanwege weersveranderingen of mislukte gerechten.

Bereid voor!
Bij een goede planning hoort een goede voorbereiding. Bedenk wat je aan wilt en zorg dat die kleding schoon is. Bepaalde gerechten kunnen makkelijk de dag van te voren klaar gemaakt en anders vast wel voorgesneden worden. De cadeau’s en andere dingen die mee moeten kunnen ofwel klaargezet worden bij de deur of al in de auto geladen worden. Door een goede voorbereiding te treffen voorkom je niet alleen tijdnood die je planning in gevaar brengt en stress oplevert maar zorg je er ook voor dat je zelf zoveel mogelijk van de dagen kunt genieten in plaats van steeds achter het fornuis te staan.

* Extra tip: Hou het simpel, betrek de genodigden en verdeel de gerechten. Op die manier is het echt iets van de familie samen, beperk je de stress voor jezelf en leer je misschien nog weleens wat nieuws kennen.

Dan is de grote dag daar… Het feest gaat beginnen! En met een beetje geluk lang niet zo stressvol als normaal dankzij mijn goede tips!

Houd je aan je planning!
Als het goed is heb je een planning gemaakt, probeer hierin een tijdsschema aan te houden, dus ga niet je make-up nog doen terwijl je partner al in de auto zit. En hoe gezellig het ook is, neem geen derde of vierde stuk taart bij je schoonfamilie als je dat betekent dat er minder tijd voor jullie samen overblijft.

Tel tot 10!
Kerst is niet het moment om familieruzies uit te praten, dus hou ook zelf kritiek voor je (zeker over je schoonfamilie). Mochten er toch ruzies of iets in die trant ontstaan probeer er dan afstand van te nemen. Iedereen ervaart stress tijdens de feestdagen waardoor men vaak minder geduld heeft en er vaker snauwen vallen. Hou hier rekening mee en laat je niet gek maken. Tel gewoon wat vaker tot tien en lach. Je kunt er altijd nog op terugkomen later, als je het dan nog nodig acht tenminste..

Geniet!
Uiteindelijk wil iedereen het beeld van de TV, samen met de hele familie gezellig de kerst doorbrengen. Dat lukt alleen als je niet dwangmatig perfectie probeert te bereiken, regelmatig tot 10 telt, je kaken wat vaker op elkaar klemt en vooral blijft lachen. De gezelligheid hangt namelijk niet af van hoe mooi de kerstboom is of hoe perfect de tafel gedekt is voor het nog perfecter kerstdiner, het gaat om wat jullie er samen van maken, dus vergeet niet te genieten van alles wat jullie wél hebben!

Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar! <3
Please follow and like us:

1 gedachte over “HTS?: Samen de feestdagen door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.