Wetenschappelijk bewezen: Hetero vrouwen bestaan niet

Vrouwen zijn nooit helemaal heteroseksueel, beweren Britse onderzoekers. Ze worden altijd opgewonden van naakte mannen én naakte vrouwen. Let wel, lesbiennes voelen zich veel sterker aangetrokken tot vrouwen.

Eerdere onderzoeken waar men zich vrijwillig voor kon opgeven concludeerden al dat vrouwen, gemiddeld gezien, fysieke opwinding tonen bij het zien van zowel mannelijke als vrouwelijke stimuli. Maar nu blijkt dat dit voor lesbiennes niet zo gelden, deze raken vrijwel alleen opgewonden van andere vrouwen.


Voor de studie, die werd geleid door dr. Gerulf Rieger van de universiteit van Essex, zijn 345 vrouwen onderzocht van alle leeftijden, opleidingsniveaus en rassen. Allereerst werd hen gevraagd zichzelf in te delen op het seksuele spectrum en aan te geven of ze ‘hetero’ ‘voornamelijk hetero’ ‘biseksueel met voorkeur voor hetero’ ‘biseksueel’ ‘biseksueel met voorkeur voor lesbisch’ of ‘lesbisch’ waren.
Vervolgens kregen ze video’s te zien met beelden van aantrekkelijke naakte mannen en vrouwen. Hun reactie werd opgenomen, waaronder de verwijding van hun pupillen.

Heteroseksuele vrouwen bleken net zo goed opgewonden te raken van een mooie man als van een mooie vrouw, ook al zeiden ze zich alleen maar aangetrokken te voelen tot mannen. Lesbische vrouwen daarentegen reageerden veel sterker op vrouwen dan op mannen. De onderzoekers stelden dat lesbische vrouwen meer zoals mannen reageerden. Die vertonen namelijk dezelfde sterke seksuele reactie op een bepaalde sekse.

Het onderzoek heeft de nodige kritiek gekregen, voornamelijk erop wijzend dat opgewonden raken van iets niet hetzelfde is als seksuele voorkeur/oriëntatie. Toch concludeert Dr Rieger: ”Ook al noemt de meerderheid van de vrouwen zich hetero, ons onderzoek toont duidelijk aan dat als het gaat om wat hen opwindt ze óf bi- óf homoseksueel zijn, maar nooit hetero.”

De studie merkt op dat, in tegenstelling tot mannen, seksuele aantrekkingskracht van een vrouw minder wordt beïnvloed door het geslacht van de partner maar veel meer door culturele en sociale factoren; Deze factoren omvatten relatie geschiedenis, educatieve ervaringen, religieuze overtuigingen en culturele assimilatie. Als gevolg hiervan kan een vrouw seksuele attitude veel meer variëren dan die van de man en studies zoals deze – en andere – lijken dit idee te ondersteunen. Hormonale blootstellingsniveaus vanaf jonge leeftijd worden ook aangehaald als een mogelijke verklaring voor het grote variabiliteit in respons op seksuele stimuli.

Het is duidelijk een lastig onderwerp: de auteurs van de study geven ook aan dat er een aanzienlijke variabiliteit tussen de seksen is betreffende de fysiologische seksuele opwinding ten op zichte van mannelijk of vrouwelijk stimuli”. Zij wijzen erop dat het onderzoek voornamelijk kenmerkend is voor Westerse, Ontwikkelde, Geïndustrialiseerde, Rijke en Democratische – WEIRD in het ENGELS – vrouwen, hierdoor kunnen de resultaten dus niet voor de gehele vrouwelijke mensheid geïnterpreteerd worden.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.