Het vaginale orgasme bestaat niet

Een vaginaal orgasme is een verzinsel. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van de Italiaanse wetenschapper Vincenzo Puppo. 

Om verwarring in de toekomst te voorkomen, suggereert hij om het hoogtepunt van dames algemeen te omschrijven als ‘het vrouwelijk orgasme’, net zoals we ook spreken van het ‘mannelijk orgasme’.


Aanvankelijk werd aangenomen dat vrouwen een orgasme krijgen door penetratie, de G-spot bestaat en de termen vaginale en clitorale orgasmes dienen om een verschillende intensiteit van de seksuele climax uit te drukken. Maar die theorie wordt met de grond gelijk gemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Anatomy. De auteurs schrijven dat de meerderheid van de vrouwen niet klaarkomt tijdens seks met penetratie. Het gevolg? Vrouwen worstelen met allerlei seksuele problemen die gebaseerd zijn op iets dat niet bestaat: het vaginale orgasme.

De vorsers ontdekten dat de clitoris de sleutel is tot alle vrouwelijke orgasmes. Deze erogene zone, die ook wel de ‘vrouwelijk penis’ wordt genoemd, is gemaakt uit hetzelfde materiaal als de mannelijke penis. Volgens onderzoeksleider Puppo, een zelfverklaarde seksuoloog verbonden aan het Centro Italiano di Sessuologia in Bologna, kan elke vrouw een hoogtepunt bereiken als de vrouwelijke erectiele organen correct worden gestimuleerd.

Grootte speelt een rol
Een eerder onderzoek uit februari, verschenen in The Journal of Sexual Medicine, spreekt dat deels tegen. Dames die problemen hebben om een climax te bereiken, kunnen een kleine clitoris hebben die verder in de vagina ligt. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor vrouwen die last hebben van anorgasmie, een aandoening waarbij men niet in staat is om orgasmes te krijgen.

Ook G-spot is een mythe
Vorige week kwam duidelijk nieuws over een ‘magische’ plek in het vrouwenlichaam. Professor seksuoloog Paul Enzlin van de KU Leuven zei in de campuskrant van de universiteit dat de befaamde G-spot niet bestaat. ‘Er is nog altijd geen bewijs geleverd dat die ‘plek’ echt bestaat. Anatomisch onderzoek en scans konden het bestaan van een duidelijk afgebakende structuur niet aantonen’, aldus Enzlin. ‘Als je zoekt naar het magische knopje voor het vrouwelijk orgasme, zoek dan liever de clitoris.

‘Met moderne beeldvormingstechnieken hebben wetenschappers zicht gekregen op de interne structuur van de clitoris. Deze loopt verder door in het lichaam en heeft uitlopers naast de vagina. Het onderscheid tussen een vaginaal en clitoraal orgasme verwijs ik óók graag naar de prullenmand: intern gaat dat over dezelfde zone!’

Studie: Puppo, V. and Puppo, G. (2014), Anatomy of sex: Revision of the new anatomical terms used for the clitoris and the female orgasm by sexologists. Clin. Anat.. DOI: 10.1002/ca.22471

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.