Beginnend met M

Masochisme, Mastopathie, Masturberen, Meervoudig orgasme, Menarche,  Micropenis, Mirena, Misbruik, Miskraam, Morningafterpil.

Masochisme
Zie BDSM


Mastopathie
Een verzamelnaam voor verschillende goedaardige klachten aan de borsten. Ongeveer een op de tien vrouwen heeft wel eens last van mastopathie in een of beide borsten. Onder invloed van de hormonen kunnen de borsten opzwellen, extra gevoelig worden of pijnlijk zijn.

Masturberen
Zelfbevrediging of onanie is het stimuleren van de eigen geslachtsdelen om seksuele opwinding te bereiken, meestal tot er een of meerdere orgasmen op volgen; bij een man wordt dit ook genoemd zich aftrekken of rukken, bij vrouwen spreekt wel over vingeren. De term masturbatie wordt ook wel gebruikt voor het met de hand stimuleren van de geslachtsorganen van de partner. Als het wederzijds gebeurt spreekt men van wederzijdse masturbatie, elkaar aftrekken of vingeren. Masturbatie en geslachtsgemeenschap zijn de twee meest voorkomende seksuele activiteiten, maar men schaamt zich cultureel bepaald dikwijls voor het masturberen. Bij seksuele voorlichting wordt vaak alleen op de technische kanten ingegaan van masturbatie, zonder te vermelden welke gevoelens ze teweeg kan brengen.

Meervoudig orgasme
Verschillende orgasmes achter elkaar krijgen. Dat kan door na het klaarkomen door te gaan met stimuleren waarop er meerdere orgasmes snel achter elkaar volgen. Bij vrouwen is dit makkelijker dan bij mannen.

Menarche
Eerste keer ongesteld worden.

Micropenis
Een penis die in stijve toestand kleiner is dan 7cm en in slappe toestand kleiner dan 3.8cm. Er kunnen verschillende oorzaken zijn zoals chromosoom afwijkingen of tekort aan Testosteron. In dat geval kun je een hormoon behandeling krijgen.Mirena
Anticonceptiemiddel, het spiraaltje wordt in de baarmoederhals ingebracht.
Het slijm dat zich in het baarmoederhalskanaal bevindt wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting.
Het baarmoederslijmvlies wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting plaatsvindt, een bevrucht eicel zich niet innestelen.
Bij sommige vrouwen wordt de eisprong (ovulatie) onderdrukt, zij menstrueren dan ook niet. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Zelf vind ik dit een geweldig voorbehoedsmiddel dat door zijn gebruiksgemak ook veiliger is dan de pil.
Misbruik
Zie seksueel misbruik.
Miskraam
Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap tot 20 weken (door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd; in Nederland wordt gesproken van een miskraam tot 16 weken.) De medische term hiervoor is ‘spontane abortus’, maar omdat ‘abortus’ in de spreektaal wordt gebruikt voor een opzettelijke zwangerschapsafbreking (officieel: abortus provocatus), wordt dat woord vaak met enige voorzichtigheid gebruikt bij ouders die ongewild een zwangerschap verliezen.
Een doodgeboren baby is een baby die na de eerste 20 (of ander aantal, definities variëren) weken van de zwangerschap geboren wordt, maar al voor de geboorte overleden is (intra-uteriene vruchtdood) of bij de geboorte overlijdt. De Wet op de lijkbezorging definieert een doodgeborene als de na een zwangerschapsduur van ten minste 24 weken levenloos ter wereld gekomen menselijke vrucht.
Morningafterpil
De morning-afterpil (ook wel noodpil genoemd) is een middel dat tot maximaal 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op zwangerschap sterk vermindert. De werkzame stof in deze geregistreerde pil is levonorgestrel, de merknaam Norlevo. In de vorige eeuw werden ook andere combinaties van hormonen en doseringen gebruikt, allen off-label.
De pil werkt het best als deze binnen 12 uur na de onbeschermde geslachtsgemeenschap wordt ingenomen. Meer informatie over de moningafter pillen.
De morning-afterpil werkt op een andere wijze dan middelen zoals mifepriston, dat gebruikt wordt bij een overtijdbehandeling om een ingenesteld embryo te aborteren.
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.