Beginnend met S

Sado-masochisme (SM), Schaamlippen, Schaamluis, Schimmelinfectie, Schurft,
Scrotum, Seksen, Sekstherapie, Seksueel misbruik, Seksueel verlangen, Seksuele begeerte, Seksuele problemen, Sexchat, Seksverslaving, Sexspieren, Smegma, SOA, Solosex, Spaanse kraag, Spiraaltje, Spuiten, Squirten, Sterilisatie, Stijve, Stop-start methode, Syfilis.


Sado-masochisme (SM)
Zie BDSM.

Schaamlippen
Zie Labia.

Schaamluis
Omdat de schaamluis zich vooral verspreidt door lichamelijk contact, wordt de luis als geslachtsziekte gezien. Er zijn echter meer oorzaken tot besmetting, dus dat hij uitsluitend als een geslachtsziekte gezien moet worden is reeds achterhaald. Een andere benaming voor schaamluizen in deze betekenis is ook wel platjes. Deze dingen leven van menselijk bloed! De schaamluis is net zoals de hoofdluis niet gevaarlijk en kan geen ziektes verspreiden, in tegenstelling tot de kleerluis. Het enige symptoom is jeuk, die echter tot ontstekingen kan leiden als men teveel krabt; de luis zelf veroorzaakt geen infecties. Wel veroorzaken de beten kleine geïrriteerde plekjes, de een is echter gevoeliger dan de ander. Krabben is overigens sterk af te raden; ook wimpers en wenkbrauwen zijn geschikte plaatsen voor de schaamluis.

Schimmelinfectie
Zie ook Candida in de SOA blog. Deze schimmel komt meestal voor in gistvorm. Onder bepaalde omstandigheden neemt de schimmel echter hormonen op. Deze situatie komt onder andere voor bij de zwangerschap en bij het ingaan van de menopauze. De schimmel wordt meercellig en maakt het slachtoffer dan behoorlijk ziek.

Schurft
Zie SOA´s.

Scrotum
Ander woord voor balzak.

Seksen
Neuken, de liefde bedrijven, krikken, naaien enz.

Sekstherapie
Mijn vak straks 😀 Seksuele problemen in kaart brengen om vervolgens te zien op welke manier deze opgelost kunnen worden. Om een opstapeling van problemen te voorkomen kun je het beste op tijd hulp zoeken en niks is te gek, dus schaam je vooral ook niet!

Seksueel Misbruik
Seksueel misbruik of seksueel geweld omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn. Bijvoorbeeld gedwongen worden iemand seksueel te bevredigen, zich voor iemand moeten uitkleden, aangeraakt worden of in een lichaamsopening binnengedrongen worden.
Gedwongen worden betekent soms dat een persoon lichamelijk overweldigd of bedreigd wordt, zoals bij een aanranding of verkrachting. Maar een situatie kan als dwingend worden ervaren wanneer iemand bang of afhankelijk is van een ander.
Tijdens de Tweede feministische golf is de term “seksueel geweld” in Nederland geïntroduceerd om duidelijk te maken dat dergelijk wangedrag niet als een vorm van seksualiteit of plezier moet worden gezien, maar als een vorm van geweld, en als zodanig bestraft dient te worden.
Ook seksuele handelingen met te jonge personen vallen onder de termen “seksueel misbruik” of “seksueel geweld”.
Seksueel geweld wordt in de Zedenalmanak van het Nederlandse Ministerie van Justitie gedefinieerd als “alle gebeurtenissen waarbij mensen tegen hun wil geconfronteerd worden met seksuele of seksueel geladen handelingen van derden en waarbij de ongelijke machtsverhouding tussen de betrokkenen en/of de machtsongelijkheid tussen de seksen een rol speelt”

Vormen van seksueel misbruik:
– seksuele intimidatie; ongewenste aanrakingen; lastigvallen; stalking; hinderlijk volgen; etc.
– Exhibitionisme
– Aanranding en verkrachting
– Vrouwenmishandeling door bijvoorbeeld partners
– Bedreiging van homoseksuele mensen op grond van hun geaardheid
– Vrouwenhandel en onvrijwillige prostitutie
– Seksueel misbruik binnen hulpverleningsrelaties, bijvoorbeeld een arts die zich vergrijpt aan een patiënt.
– Allerlei seksueel misbruik van kinderen door familieleden en door andere volwassenen zoals incest en pedoseksuele handelingen
– Kinderpornografie en kinderprostitutie

Seksueel Verlangen
De mate waarin een persoon naar seks verlangt.

Seksuele Begeerte
Zie Lust.

Seksuele Problemen
Eigenlijk alle problemen van ruzies tot erectiestoornissen, tot vaginisme. Zoek op tijd hulp en blijf niet hopen dat het vanzelf wel overgaat. Natuurlijk is dat voor sommige dingen misschien zo maar dat is maar een klein deel.

Sexchat
zie Cyberseks.

Seksverslaving
Seksverslaving wordt door de DSM-IV gemeden als zijnde verslaving. Afgelopen jaar (2011) heb ik echter voor een vak een stuk geschreven over waarom het wel als verslaving gezien moet worden. ter zijner tijd zal ik ervoor zorgen dat het hier ook online gaat komen. Om kort te zijn: wanneer je dermate met seks bezig bent dat het ten koste gaat van de rest van je leven, dus school/werk, sociale verplichtingen, financiën etc., wanneer je er niet mee kunt stoppen hoe zeer de negatieve dingen ook aanwezig zijn en wanneer je daadwerkelijk afkick verschijnselen hebt wanneer je geen seks/seksuele ontlading hebt heb je waarschijnlijk een seksverslaving.

Smegma
Een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding en vocht dat zich kan ophopen onder de voorhuid van de penis en in de vulva met een karakteristieke sterke geur en smaak, veroorzaakt door melkzuurbacteriën. Smegma komt voor bij alle mannelijke en vrouwelijke zoogdieren.

SOA
Vroeger ook wel bekend als venerische ziekte, is een ziekte die vooral wordt overgedragen door seksueel contact (gewoonlijk geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks).
De ziekteverwekker van een soa kan zich bijvoorbeeld bevinden in het slijm van de vagina, of in het sperma of achter de voorhuid. Wanneer contact wordt gemaakt met een partner kan de ziekteverwekker worden overgedragen. Daarvoor is soms een wondje nodig bij de ontvanger, maar dat is lang niet altijd het geval. Veel soa’s zijn ook wel op andere wijze overdraagbaar, bijvoorbeeld door intraveneus druggebruik, intiem maar niet seksueel contact, of door bloedtransfusies. Voor meer over SOA’s lees je mn blog.

Solosex
Zie masturberen.

Spaanse kraag
volkstaal voor parafimosis.

Spiraaltje
Anticonceptie middel in verschillende vormen. 1 koperspiraaltje 2 mirena.

Spuiten (squirten)
Zie ejaculatie, zowel mannen als vrouwen kunnen spuiten

Sterilisatie
Sterilisatie is infertilisation van mensen of dieren. Bij de mens gebeurt dit als een methode van anticonceptie:
Bij mannen:
– Vasectomie. De vasectomie is een relatief kleine ingreep die poliklinisch met plaatselijke verdoving kan plaatsvinden. De wond / litteken in de balzak kan enkele dagen gevoelig zijn.
– Castratie bij mannen. De testikels worden chirurgisch verwijderd. Dit wordt vaak gebruikt voor het steriliseren van dieren, maar zelden voor mensen. Het werd vroeger ook gebruikt op sommige menselijke mannelijke kinderen om andere redenen, zie castraat en eunuch.

Bij vrouwen:
– Afbinden van de eileiders, in de volksmond bekend als “het hebben van een buizen gebonden”. De eileiders, waardoor het sperma naar de eicel te bevruchten en zou de bevruchte eicel te dragen naar de baarmoeder, gesloten.
– Hysterectomie bij vrouwen. De baarmoeder is operatief verwijderd, permanent om zwangerschap te voorkomen en een aantal ziekten, zoals baarmoederkanker.

Stijve
Ander benaming van erectie.

Stop-start methode
Een techniek om te leren hoe je voortijdige zaadlozingen kunt voorkomen.

Syfilis
Zie SOA‘s

Terug naar woordenboek.

Please follow and like us:

1 gedachte over “Beginnend met S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.