Beginnend met L

Labia, Lesbisch, Leukorrhea, Libido, Lingerie, Liefde, Lust.

Labia (schaamlippen)
De schaamlippen zijn een deel van de vulva.
Er zijn twee paar schaamlippen;
– de kleine of binnenste schaamlippen (labia minora pudendi)
– de grote of buitenste schaamlippen (labia majora pudendi).

De grote schaamlippen zijn behaarde huidplooien die om de kleine schaamlippen heen liggen. Ze vormen aan beide kanten de grens van de vulva. Naar achteren toe verenigen ze zich tot de commissura posterior. Ze bevatten onder andere vet, zweet- en talgklieren. De grote schaamlippen liggen in niet-opgewonden toestand vaak tegen elkaar aan, waardoor ze aan de binnenliggende delen bescherming bieden. Bij seksuele opwinding zwellen de grote schaamlippen wat op en komen ze uit elkaar te liggen.
In elk van de grote schaamlippen bevindt zich ook een klier van Bartholin. Deze klier produceert slijmerig vocht dat wordt uitgescheiden via een kleine opening in de onderste binnenkant van de labia minora.

De kleine schaamlippen vormen een plooi met de opening van de vagina aan de onderzijde. Het zijn onbehaarde, dunne huidplooien die tussen de grote schaamlippen liggen. Aan de bovenkant komen ze samen en bedekken de clitoris. Ze bevatten talgklieren en ook erectiel weefsel. Net als de clitoris kunnen de binnenste schaamlippen onder invloed van seksuele prikkels opzwellen door een verhoogde bloedtoevoer.
Bij ongeveer 60% van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen na de puberteit groter dan de buitenste. Over het algemeen is er een grote variatie in kleur en vorm van de schaamlippen bij verschillende vrouwen. Bij lang niet alle vrouwen zijn de linker- en rechterschaamlippen identiek van vorm.

Lesbisch
Vorm van homoseksualiteit die gaat over twee vrouwen.

Leukorrhea
Vaginale Afscheiding, Witte vloed.

Libido
Ook wel geslachtsdrift genoemd, is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Het woord heeft verschillende betekenissen gekregen in de loop van de tijd.
Moderne betekenis:
Het libido kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Bij een sterk verhoogd libido spreekt men van hyperseksualiteit. Andersom spreekt men bij een sterk verminderde seksuele drang van anafrodisie. Het libido kan in een mensenleven fluctueren. Vaak is het in de puberteit op zijn hoogtepunt en neemt het later in meerdere of mindere mate af, maar dat is niet altijd het geval. Ook tachtigplussers kunnen nog een sterk libido hebben.
De geslachtsdrift wordt in grote mate bepaald door hormonen in het lichaam. Bij vrouwen is daarnaast de menstruatiecyclus van invloed op de drang tot seks. Emoties kunnen ook van invloed zijn op het libido: bij spanning, angst, stress of depressiviteit kan het libido verminderen of soms juist toenemen. Sommige stoornissen kunnen de seksuele drang versterken, bijvoorbeeld manie en soms hyperthyreoïdie.

Liefde
Tja wie kan liefde nu echt uitleggen?

Lingerie
Een uit de Franse taal afkomstige term voor damesondergoed. Men spreekt ook wel van “vrouwenlingerie” of “dameslingerie”, wat een pleonasme is, aangezien lingerie per definitie voor vrouwen bedoeld is. In de westerse cultuur zijn er veel verschillende soorten lingerie, waarvan vele een erotisch karakter hebben. En de lekkerste verrassing voor je vriend ­čśë

Lust
Lust is het verlangen om een behoefte te bevredigen. Vaak wordt het in beperkte zin gebruikt voor het verlangen naar seksualiteit. In Vlaanderen heeft men in dit verband een duidelijk woord namelijk “goesting”. Wanneer de lust betrekking heeft op iets anders wordt het woord waar het om gaat er dikwijls voorgeplaatst, zoals eetlust, werklust enzovoorts. (In het Duits betekent het woord ‘Lust’ eveneens zoiets als ‘ergens bijzonder veel zin in hebben’.)

Please follow and like us:

1 gedachte over “Beginnend met L

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.